Puterea din Belarus, reprezentată de Aleksandr Lukașenko, a retras, sâmbătă, acreditarea mai multor jurnaliști străini, cu mai puțin de o zi înaintea manifestațiilor pregătite de opoziție, relatează agenția de presă TASS.
Mai mulți jurnaliști care reprezentau mass-media din străinătate le-au fost anulate acreditărule de presă. Retragea acreditărilor a fost făcută de către Ministerul de Externe din Belarus pe baza deciziei Comisiei interinstanțiale pentru securitatea informațiilor, a informat sâmbătă Asociația Jurnaliștilor din Belarus.
„Ministerul Afacerilor Externe din Belarus m-a sunat şi m-a informat despre anularea acreditării mele şi a acreditării uneia dintre colegele mele în calitate de corespondenţi ai BBC. Mi-au cerut să îmi predau legitimaţia”, a declarat jurnalista Tatiana Melniciuc.
Potrivit Asociației, acreditarea a fost retrasă pentru jurnaliștii care au reprezentat în Belarus canalul german ARD TV și grupul media Deutsche Welle, grupul mass-media britanic BBC, agenția Associated Press, Reuters, France Press, Radio Liberty și alții.
„Există un anunț al Comisiei interinstanțiale pentru securitatea informației a Consiliului de securitate al Republicii Belarus. Din această cauză retragem acreditările”, a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, Anatoly Glaz.
Comisia interinstituțională pentru securitatea informației a fost creată prin decretul președintelui din Belarus în noiembrie 2017. Este un organism colegial permanent care coordonează activitatea organismelor de stat și a altor organizații care implementează sarcini privind asigurarea securității naționale a Republicii Belarus în sfera informației.
Uniunea Europeană a îndemnat, vineri, Rusia să evite o intervenţie în Belarus şi să respecte „alegerile democratice” ale poporului din această țară.
Apelul Uniunii Europene vine în contextul în care preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că a pregătit o unitate specială care ar putea fi mobilizată în caz de necesitate, după cum informează agenția MEDIAFAX.
„Dacă Rusia respectă independenţa şi suveranitatea unei naţiuni, trebuie să respecte şi dorinţele şi alegerile democratice ale poporului belarus. Am auzit de nenumărate ori Rusia anunţând că ceea ce se întâmplă în Belarus este o afacere internă şi că nu vrea interferenţe externe. Presupun că acest lucru este valabil şi în privinţa sa”, a declarat vineri Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi, într-un interviu acordat postului Rossiya 1TV, că omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, i-a cerut să îi pună la dispoziţie „o unitate de rezervă a poliţiei”, precizând că a făcut acest lucru.
„Am stabilit să nu folosim această unitate decât dacă situaţia va fi scăpată de sub control”, a precizat Vladimir Putin.